Hallo,
Wij hebben het voordeel, dat we redelijk centraal wonen. Wonen we niet ver van Breda, 's-Hertogenbosch, de hoofdstad van Noord Brabant, ligt nog dichterbij. 's-Hertogenbosch is mooi en heeft de bezoeker veel te bieden. Voor ons een reden, om de stad regelmatig met de camera te bezoeken.
Historie in 's-Hertogenbosch
’s-Hertogenbosch is de officiële naam van de stad. In spreektaal wordt meestal Den Bosch gebruikt. Dat betekent 'het bos van de hertog'. In 1185 verleende deze hertog stadsrechten en de bijbehorende handelsprivileges. Om vreemde legers en plunderaars buiten te houden, werden rond veel steden muren gebouwd. Later verschenen er ook aarden wallen en bastions. In ’s-Hertogenbosch zijn daar nog grote delen van terug te vinden. De oudste plek in het hart van ’s-Hertogenbosch is de driehoekige markt. Rondom dit plein bevond zich de vroegste ommuring. 's-Hertogenbosch kent een rijke historie. Binnen de stadsmuren heeft ’s-Hertogenbosch haar middeleeuwse structuur grotendeels behouden. De laatgotische Sint-Janskathedraal, het classicistische stadhuis en het oudste bakstenen huis ‘De Moriaan’ herinneren aan lang vervlogen tijden. Net als de vele bochtige, verspringende straatjes met pakhuizen en koopmanswoningen.
Bezienswaardigheden
's-Hertogenbosch is bekend vanwege de kathedrale basiliek Sint-Jan Evangelist, een hoogtepunt van de late Brabantse gotiek. Hier zetelt de bisschop van 's-Hertogenbosch. In de Sint Jan staat het genadebeeld van Onze Lieve Vrouwe van 's-Hertogenbosch (de Zoete Moeder).
In de binnenstad van de stad zijn ook nog andere kerken te vinden. Dat zijn de Sint-Jacobskerk in de Bethaniëstraat, de Sint-Jacobskerk aan het Jeroen Boschplein en de Sint-Catharinakerk aan het Kruisbroedershof. In de kerk aan het Jeroen Boschplein is nu het Jheronimus Bosch Art Center gevestigd, deze is niet meer in dienst als kerk i.t.t. de Sint-Catharinakerk.
Het middeleeuwse stadscentrum van 's-Hertogenbosch is een van het oudste en meest complete van Nederland. De binnenstad is het grootste omwalde gebied van het land.
Uniek voor een middelgrote stad is de situatie tussen 's-Hertogenbosch en Vught: daar grenst het buitengebied, thans natuurgebied "Het Bossche Broek", nog altijd pal aan de oorspronkelijke middeleeuwse stadswal. Aan de stadswallen wordt momenteel gewerkt om die volledig in de oorspronkelijke zichtbare staat terug te krijgen. De stad werd hiervoor verkozen tot Europese vestingstad van het jaar 2005.
's-Hertogenbosch bezit ook het oudste nog bestaande bakstenen huis van Nederland, De Moriaan, waar momenteel het VVV-kantoor is gevestigd. 's-Hertogenbosch was vroeger een garnizoensstad. De Koning Willem I Kazerne is hiervan nog steeds te bewonderen als miniatuurkazerne in Madurodam te Den Haag.
Verder staat de stad ook bekend om het Noordbrabants Museum, het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch (voorheen Museum Het Kruithuis). Op de Markt staat een standbeeld van de 15e eeuwse schilder Jeroen Bosch, gemaakt door August Falise; het Jheronimus Bosch Art Center is een museum in de stad waarin zijn werken centraal staan.
Een andere attractie is de nu volledig gerestaureerde Binnendieze, waar verschillende rondvaarten de gelegenheid bieden de stad ondergronds te bewonderen. De Binnendieze is in 1996 gerestaureerd en is nu toegankelijk voor rondvaartboten. Niet aan claustrofobie of arachnofobie lijdende belangstellenden kunnen reserveren voor drie rondvaarttrajecten in het systeem van de Vughterstroom. Hunne Majesteiten Beatrix, Koningin der Nederlanden, en Albert, Koning der Belgen gingen in 1999 gezamenlijk hierin voor.
Groetjes,
Frans,
http://www.jacoplaza.nl.
P.S. Op de foto is een stukje van de Binnendieze te zien. Wil je meer foto's zien, meld je dan aan voor mijn forum:
http://www.jacoplaza.nl/forumbb3