maandag 18 november 2013

Hallo,

Leiden is zo'n stad die je gezien moet hebben. Leiden telt ruim 2800 monumenten; van hofjes tot molens en van kerken tot stadspoorten.

Eigenlijk is de hele binnenstad van Leiden één monumentaal centrum. De afstanden binnen de singels zijn klein zodat een wandeling langs de meest in het oog springende monumenten een kleine moeite en absoluut de moeite waard is!

Leidse hofjes
Leiden telt 35 hofjes, vrijwel allemaal in de binnenstad. Deze hofjes zijn stuk voor stuk idyllische plekjes, waar het stadsrumoer is buitengesloten en waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.

De Leidse Loper
De Leidse Loper is een stadswandeling langs 24 historische plekken in de Leidse binnenstad. Informatieborden langs de route bieden een kort inkijkje in de geschiedenis van deze locaties.Tijdens uw ontdekkingstocht door de stad kunt u via m.deleidseloper.nl geluidsfragmenten en filmpjes afspelen die de geschiedenis van deze plekken verder inkleuren. Daar hebt u wel een telefoon met mobiel internet voor nodig. Ook is er de gratis De Leidse Loper-app. Deze kunt u downloaden in de Android market of Apple store. U kunt de fragmenten ook vanachter uw computer of laptop raadplegen. Zo komt de geschiedenis van Leiden echt tot leven!

Groetjes,

Frans, http://www.jacoplaza.nl.

P.S. Op de foto is de Morspoort te zien. Leiden had ooit tien stadspoorten, waarvan er nu nog twee over zijn. De andere poorten werden in de 19e eeuw gesloopt bij stadsuitbreidingen. De Morspoort heette vroeger de Galgpoort, omdat hij naar het Galgeveld voerde. In de 17e eeuw besloot het stadsbestuur de poort te nomen naar het moerassige gebied aan het buitenzijde van de stad. Wil je meer foto's zien, meld je dan aan voor mijn forum: http://www.jacoplaza.nl/forumbb3

Geen opmerkingen: